Begivenheder

5 maj 2024 holdt Gustav Schmidt Hansen en tale ved Mindeankeret i Nyhavn.

Kære alle sammen

Vi er i dag, som traditionen byder, igen samlet her ved Mindeankeret i Nyhavn. 79 året for befrielsen i 1945. Vi er her for at deltage i mindehøjtideligheden for vore søfarende kammerater, der omkom under anden Verdenskrig.

Fra krigens start i september 1939 til krigens afslutning i Europa 8. maj 1945 blev 96 danske skibe torpederet, og der forekom mere end 320 øvrige krigsforlis og havarier i udeflåden og hjemmeflåden, der omfattede både minesprængninger og flyveangreb.

Dagen i dag mindes vi også de danske søfolk, der i krigens kølvand blev interneret forskellige steder i Verden. Blandt de mest kendte steder var der omkring 500 i Nordafrika, 96 i Kina, omkring 25 i Japan og 32 på Java. Her levede søfolkene under kummerlige og forfærdelige forhold. Vi mindes også hele besætningen på Axel Carl, der blev interneret i 18 måneder I Sovjetunionen. Inden de slap fri, var 3 mand døde. De blev alle begravet på Sibiriens sletter.

I år er der også den særlige begivenhed, at det er 80 årsdagen for D-dagen i 1944. Den 6. juni holdes der mindehøjtidelighed ved sømanden på Utah Beach. I Operation Overlord deltog 800 danske søfolk på 29 danske skibe, heraf var 24 under dansk flag. Hertil kom to store troppetransport skibe, der havde dansk kaptajn og overvejende danske officerer og menige. Utrætteligt og udsat for stor fare sejlede de danske søfolk uafbrudt forsyninger over den engelske kanal. Fra 7. juni 1944 blev de første komponenter bragt over kanalen til de to Mulberry havne, der blev bygget ved Arromanches og ved Omaha Beach. Operation Overlord blev officielt afblæst 30. august 1944, men transporterne over kanalen fortsatte, indtil havnen i Antwerpen blev åbnet for regulær skibsfart senere på året. Der er sikre beviser for, at i hvert fald 15 danske søfolk omkom under disse farlige sejladser over kanalen.

Da krigen endelig sluttede i Europa den 8. maj 1944 og i Fjerne Østen den 2. september 1945, var knap 1200 søfolk i allieret tjeneste og omkring 800 danske søfolk i hjemmeflåden og godt 400 fiskere omkommet blot fordi, de passede deres dont på havet.

Vi mindes også de danske søfolk, der omkom, medens de var interneret ude i verden.

De danske søfolks offer for frihedskampen fortjener, at vi fastholder denne mindehøjtidelighed i fremtiden og vedholdende fortæller krigssejlernes historie for omverdenen.

Ære være deres minde.

Tak for ordet.