Foredragsholdere
Vores fornemmeste mission i "Netværket for Pårørende til Krigssejlere" er at udbrede kendskabet til krigssejlernes indsats under 2 V.K. . Vi er et par stykker, som gerne tager rundt i hele landet og fortæller om krigssejlerne i familien. Nærmere oplysninger om transport og eventuel betaling aftales med den enkelte foredragsholder. Af hensyn til overblikket er listen "landsdels opdelt", men vi tager - som nævnt - gerne rundt i hele landet!
Sjælland
Morten Bach, København, morten.bach@3f.dk ITF Inspector, 3F Transport Group, København. Morten og Ann repræsenterer krigssejlerne i bestyrelsen for Frihedskampens Mindefond - nu omdøbt til Frihedskampens Veteraners Mindefond. Morten er specielt interesseret i søfartens historie især med henblik på de vilkår, der blev budt de danske sømænd under 2 V.K.
Foredrag om de allierede krigssejlere inkluderert visning af filmen "Rapport fra de glemte og druknede" eller "Dansker på D-dag"
Anders Bjørn Hansen, København, andersbhansen@hotmail.com Nevø til krigssejler
"Fortællinger om danske sømænd i krig 1939-1945". Foredraget er baseret på min bog "Breve fra Anders, en fortælling om danske sømænd i krig 1939-1945". Bogen tager bl.a. udgangspunkt i de breve, som min farfars storebror Anders Hansen skrev til sin kone, medens han var anden styrmand på ØK's M/S Panama, Anders omkom i april 1945, da M/S Panama forliste som det sidste danske handelsskib under krigen. Denne personlige historie sættes ind i en større historisk og forskningsbaseret fortælling om krigen på havet og om de danske krigssejlere og deres særlige situation.
Arne Woythal, København, arnewoythal@gmail.com Søn af krigssejler.
"Fra Murmansk til Stillehavet". En historie om faderen Axel Emil Martin Woythals oplevelser som dansk krigssejler i allieret tjeneste. Udgivet som bog på Byens Forlag 2020. I boganmeldelsen står bl.a. "Det er en krigssejlers historie om livet til søs på godt og ondt, men også om venskaber og forhold til kvinder på tre kontinenter. Det kunne have været plottet til en roman eller film, men er en biografisk skildring af en dansk sømands oplevelser under Anden Verdenskrig." Søfartsmuseet i Sct. Petersborg vil senere på året bringe en udstilling netop om Murmanskruten med basis i Arnes bog.
Fyn
Anni Schwartz, Odense, annischwartzh@gmail.com. Datter af krigssejler.
Mit foredrag "Strandet på Java. Krigssejlerne fra Jane Mærsk" bygger på min bog af samme navn, som udkom idligere på året 2023 på Marstal Søfartsmuseum. Det er historien om min søgen efter alt det, som min far, maskinmester Lars Hugo Larsen fra Jane Mærsk, ikke fortalte. Han vendte hjem til Danmark i 1945, som en traumatiseret mand, der fortiede sine oplevelser, som det var almindeligt for tiden. I dette foredrag får vi med datterens grundige research et sjældent indblik i de oplevelser, som de danske sømænd gennemlevede, først som allierede krigssejlere og dernæst - efter at Jane Mærsk blev sænket ud for Java - deres 4 år lange ophold på denne ø i Hollandsk Ostindien, nu Indonesien, under japanernes besættelse heraf. Fire af søfolkene kom i japansk fangelejr i 9 måneder. Disse fangelejre har man hørt så meget om, men det er ikke før beskrevet, hvordan de øvrige 25 besætningsmedlemmer klarede sig på den fjerne tropeø, hvor de var havnet blandt venner og fjender.. Varighed ca. 1 1/2 time..
Jylland
Gustav Schmidt Hansen, gustavshansen@gmail.com. Gustav er interesseret i søfolk under 2 V.K. Han aftjente sin værmepligt i Søværnet og er udlært smed. Gustav har arbejdet 40 år i "Det blå Danmark", først som maskinassistent dernæst som maskinmester. Han er søfarts sagkyndig ved Vestre Landsret og Sø & Handelsretten samt i ankenævnet for dansk søfart. Gustav sidder i repræsentantskabet for Dansk Søfart og udlands Kirke. (DSUK). Via sine kolleger - de ældre søfolk - er han blevet interesseret i deres liv under 2 V.K og har dels skrevet og dels afholder foredrag herom.
"Mindetavlen" Handler om "Mindetavlen" hos Maskinmestrenes Forening, der omfatter 195 maskinofficerer som mistede livet på havet under Verdenskrigen. Udgivet som bog 2019
Sabotagen mod krydseren "Nyrnberg". Fortæller om den spektakulære sabotage, som blev udført mod den tyske krydser "Nyrnberg" kort før krigens afslutning 1945.
"Sperrbrecher Kronborg". Handler om de 30 sønderjyder, der blev tvangsudskrevet til at gøre tjeneste som besætning på "Sperrbrecher Kronborg".
"Liberty-skibene ". Fra 1941 - 1945 blev der i USA serie bygget 2.710 skibe, Da behovet for skibstonnage var størst, blev der leveret mere end 2 skibe pr. dag fra de 17 skibsværfter, som lå placeret rundt om i Amerika.
"Kolding havn og søfolk under Anden Verdenskrig". Krigen påvirkede i høj grad driften af Kolding Havn, som gennemlevede en turbulent tid med store omvæltninger efter besættelsen 9. april 1940.
Alle foredrag: Varighed: 1 time.
Jakob Tøtup Kjærsgaard, Randers, jakob-tk@hotmail.com Historiker, forfatter og forsker i
danske krigssejleres historie.
Med udgangspunkt i min bog "Den Røde Brænding" beskæftiger jeg mig generelt med krigssejlernes historie og specielt med invasionen i Normandiet juni 1944. Boganmeldelsen lyder: »Den Røde Brænding« fortæller historien om de danskere, der var en del af den allierede indsats i Normandiet - bogen bidrager også med ufortalte danske beretninger, som aldrig er blevet publiceret før nu. Der fokuseres på de gribende danske førstehåndsberetninger, og forfatteren lader personerne fortælle historien udfra deres perspektiv. Bogen behandler de danske beretninger om perioden fra Danmarks besættelse op til invasionen, D-Dag d. 6. juni 1944 og den efterfølgende periode af Operation Overlord, som var et af de vigtigste slag i det 20. århundrede. Afsluttende vil perioden efter krigen blive behandlet for at belyse effekten af at være en del af krigen, samt hvordan det var at vende tilbage til Danmark - for fleres vedkommende efter mere end fem års deltagelse i Anden Verdenskrig.
Mads Sandemann, Haderslev, mas@jv.dk Søn af krigssejler.
"Søn af en krigssejler". Baggrunden for mit foredrag er den lidt oversete del af danmarkshistorien - at omkring 6.000 danske sømænd under 2 Verdenskrig sejlede i allieret tjeneste. En af dem var min far, Georg Sandemann Rasmussen, kaldet "Ras". Han smuglede flygtninge fra Marseilles til Lissabon. Han var antiluftskytte på skibe, der sejlede i de farefulde konvojer, og efter krigen var han med til fire gange at sejle flere tusinde overlevende jøder fra Europa til USA. I mit foredrag læser jeg passager op af min fars meget levende fortalte erindringsbog "På sporet" og reflekterer over, hvordan det var at vokse op med en farverig far, der på livstid var mærket af krigstraumer. Varighed ca. 1 ½ time.